HABERLER & DUYURULAR

17/Haziran/2022 İstanbul Şube Olağanüstü Genel Kurulu

Sn. Üyemiz;

TMMOB İçmimarlar Odası İstanbul Şubemizin 14 – 15 Ocak 2022 tarihlerinde gerçekleştirmiş olduğu 15. Olağan Genel Kurulu ve Seçimleri sonucunda göreve seçilen Asıl ve Yedek toplam 7 (yedi) Üyenin çeşitli tarihlerde istifa etmiş olmaları sebebiyle Odamız Ana Yönetmeliği 48. Madde (e) bendi gereği Olağanüstü Genel Kurul yapılması için Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından 16.06.2022 tarih 8/86 sayı ile karar verilmiştir.

Alınan karar doğrultusunda TMMOB İçmimarlar Odası İstanbul Şube 15. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu, 16 Temmuz 2022 Cumartesi günü saat 10.00’da Gayrettepe Mah. Barbaros Bulvarı Pınar Apartmanı No:163 K:6 D: 11 Gayrettepe / Beşiktaş / İSTANBUL adresinde aşağıda yer alan gündemle toplanacak olup, Seçimler ise yine aynı adreste 17 Temmuz 2022 Pazar günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında yapılacaktır.

16 Temmuz 2022 Cumartesi günü çoğunluk sağlanamadığı takdirde TMMOB İçmimarlar Odası İstanbul Şube 15. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu çoğunluk aranmaksızın aynı gündem ile 23 Temmuz 2022 Cumartesi günü saat 10.00’da “TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube “Kemankeş Mah. Mumhane Cad. No: 21 Karaköy Beyoğlu / İstanbul” adresinde yapılacak olup, Seçimler ise 24 Temmuz 2022 Pazar günü “TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube “Kemankeş Mah. Mumhane Cad. No: 21 Karaköy Beyoğlu / İstanbul” adresinde 09.00 – 17.00 saatleri arasında yapılacaktır.

Saygılarımızla,

İstanbul Şube Yönetim Kurulu

İstanbul Şube Olağanüstü Genel Kurul Gündemi

1. Açılış, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın Okunması,

2. Başkanlık Divanı Seçimi,

3. Yönetim Kurulu ve Şube Yönetim Kurulu Adına Konuşmalar,

4. Şubenin Çalışma, Mali ve Denetleme Raporlarının Okunması, Görüşülmesi ve Yönetim Kurulu’nun Aklanması,

5. Yeni Dönem Çalışmaların İçin İlkelerin Saptanması,

6. Yönetim Kuruluna Aday 7 Asil ve 7 Yedek Üyelerin Belirlenmesi, Duyurulması,

7. Dilek ve Öneriler

8. Seçimler. (İkinci Gün)

13/Haziran/2022 İÇMİMARLAR BEYAZLAR İÇİNDE YAZA MERHABA DEDİ

TMMOB İçmimarlar Odası Adana Şubesi'nin düzenlediği 'Yaza Merhaba' etkinliğinde içmimarlar, içmimarlık öğrencileri ve akademisyenler biraraya geldi.

TMMOB İçmimarlar Odası Adana Şubesi'nin Royal Mermer sponsorluğunda gerçekleştirdiği beyaz temalı 'Yaza Merhaba' kahvaltısına Uluslararası İçmimarlar Odası Federasyonu Başkanı ve TMMOB İçmimarlar Odası Genel Başkanı Emrah Kaymak, Mersin'den, Hatay'dan, Gaziantep'ten, Kahramanmaraş'tan ve Osmaniye'den içmimarlar, içmimarlık öğrencileri ve akademisyenler katılım sağladılar.

Royal Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tosmur; "Bu buluşmaya katılmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Bizler Royal Mermer olarak oda işbirliğine ciddi inanan ve buna her fırsatta destek olmaya çalışan bir firmayız. Ürettiğimiz ürünlerde, mesleki odalarla, üniversitelerle sürekli bir arada olmak ve üretirken sizlerle birlikte emek sarf etmek bizlere büyük keyif veriyor. Odamızın her türlü faaliyetlerine destek olmaya hazırız. Bu etkinlikte emek sarf eden arkadaşlara, İçmimarlar Odası Adana Şube Başkanı Zuhal hanıma ve yönetimine teşekkür ellerine sağlık” dedi.

Uluslararası İçmimarlar Odası Federasyonu Başkanı ve TMMOB İçmimarlar Odası Genel Başkanı Emrah Kaymak; " Böyle bir organizasyon düzenleyerek Adana ve civar illerde faaliyet gösteren meslektaşlarımı ve meslektaş adaylarımı bir araya getirmesinden dolayı Adana Şube Başkanımız Sayın Zuhal Doğru Tok ve yönetimine çok teşekkür ederim. Öğrencileri ve meslektaşlarımı bir arada görmekten büyük mutluluk duydum. Böyle organizasyonların artarak devam etmesini temenni ediyorum." dedi.

Son konuşmacı Adana Şube Başkanı Zuhal Doğru Tok;" Beyaz temalı Yaza Merhaba kahvaltımıza sponsor olan Royal Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Tosmur'a ve bizleri yalnız bırakmayan Genel Başkanımız Sayın Emrah Kaymak'a şahsım ve yönetimim adına çok teşekkür ediyorum. Sektör buluşmalarının mesleğimizin tanınması ve saygınlığının artırılması, birbirimizle ve firmalarla olan iletişimimizin güçlenmesi konusunda önemli rol oynadığını düşünerek arkadaşlarım ile göreve seçildiğimiz ilk günden bugüne çalışmalarımızı aralıksız devam ediyoruz. Bugünkü etkinliğimize geldiğiniz için teşekkür ediyor, çalışmalarımıza tüm hızıyla devam edeceğimizi bilmenizi isterim." dedi.

27/Nisan/2022 Basın Açıklaması

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı Odalar, Gezi Davası'nın karar duruşması üzerine 26 Nisan 2022 tarihinde "Unutulmaz Gezi’yi Selamlıyoruz. Hiçbir Hukuk Dışı Karar Gezi Direnişinin Meşruiyetini Gölgeleyemez” başlıklı bir açıklama gerçekleştirdi.

Unutulmaz Gezi’yi Selamlıyoruz

Hiçbir Hukuk Dışı Karar Gezi Direnişinin Meşruiyetini Gölgeleyemez

AKP iktidarını geri dönülmezcesine sarsan 2013 Gezi-Haziran direnişi ve sonrasında iktidarın başvurduğu baskı ve zulüm politikalarının yeni bir örneğine dün tanık olduk. Milyonlarca insanın yer aldığı, yakın tarihimizin en güzel günlerinin yaşandığı 2013 Gezi direnişi-Haziran halk hareketiyle ilgili siyasi dava dün tam bir  hukuk garabeti ile sonuçlandı.

İktidarın isteği doğrultusunda kurgulanan bu hukuk dışı davanın sonucunda, aralarında TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi eski başkanı Tayfun Kahraman ve Mimarlar Odası’nın Hukuk Müşaviri Can Atalay’ın da bulunduğu arkadaşlarımız mahkûm edildiler ve tutuklandılar.

Karar, sadece arkadaşlarımıza yönelik değildir. Bu karar, 2013 Mayıs-Haziran aylarında iktidarı sarsıp korkutan milyonlara yöneliktir; milyonlarca insanın demokratik hak kullanımlarını cezalandırmaya, barışçıl ve demokratik istemleri bastırmaya ve kamu idarelerine yakışmayacak bir şekilde öç almaya, cezalandırmaya yöneliktir.

Fakat bilinmelidir ki hiçbir dava ve hiçbir karar, Haziran direnişinin halk, demokratik kamuoyu ve yasalar nezdindeki meşruiyetini gölgeleyemez ve hiçbir güç bizlerin emekten, halkımızdan, ülkemizden, mesleğimiz ve bilimsel teknik doğrulardan yana duruşumuzu engelleyemez.

Gezi’yi savunuyoruz, milyonları savunuyoruz, o milyonların içinde ve her tarafındayız.

Gezi direnişi ve mahkum edilen arkadaşlarımız, halkımızın ve tarihimizin yüz akıdır. Onlar milyonları, demokrasiyi, hukuku, yasal hak kullanımını örnek ve onurlu bir şekilde savundular.

Onlar, kendileri gibi, kamu/toplum yararının ayaklar altına alınmasına karşı, kamusal/toplumsal mekanların rant talanına karşı korunması mücadelesi veren milyonlarca insanın aklında ve kalbinde olacaklar. Asılsız suçlamaları uydurup kurgulayanlar, hukuk dışılığa yargı mekanizmalarının içinden dahil olanlar ise, tarihteki sayısız örnekte görüldüğü üzere, ne şimdi ne de gelecekte hiç iyi bir şekilde anılmayacaklar. İktidarın kabusu olan Gezi direnişi üzerinden toplumsal muhalefeti sindirmeye yönelik olan bu siyasi kararı kınıyoruz.

Arkadaşlarımızla her zaman tam bir dayanışma içinde olacağız. Doğru bildiklerimizi söylemeye, halkımızdan, ülkemizden yana kamu/toplum yararını savunma mücadelemize devam edeceğiz.

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

Haber

28/Mart/2022 TMMOB İçmimarlar Odası 26. Dönem Yönetim Kurulu Görev Dağılımını Gerçekleştirdi

Odamızın 2022 – 2024 Çalışma Döneminde görev alacak 26. Dönem Yönetim, Denetleme, Onur Kurulları, TMMOB 47. Dönem Yönetim Kurulu, TMMOB Yüksek Onur ve Denetleme Kurulu ile TMMOB Delegasyonu adaylarının belirlendiği 26. Dönem Olağan Genel Kurulu ve Seçimleri 19 – 20 Mart 2022 tarihlerinde Ankara ‘da tamamlandı.

2020 – 2022 dönemi çalışmalarının paylaşıldığı sunum 25. Dönem Oda Genel Sekreteri Turan AYÇİÇEK tarafından gerçekleştirilirken, Oda mali raporu 25. Dönem Oda Genel Saymanı Naci YALÇIN tarafından yapıldı. 25. Dönem Denetleme Raporu Ahmet ERTÜRK tarafından sunulmasının ardından 25. Dönem çalışmaları oy çokluğu ile aklandı.

20 Mart 2022 Pazar günü saat 09.00 da oy verme işleminin başlaması ve 17.00 da tamamlanması ile gerçekleştirilen seçimler sonucunda Odamız 26. Dönem Yönetim, Denetleme, Onur Kurulları seçildi.

26. Olağan Genel Kurulumuz sonucunda seçilmiş olan Yönetim Kurulu Üyeleri 1.Toplantısını yaparak kendi aralarında yapmış oldukları seçim ile aşağıdaki gibi görev dağılımı yapmışlardır.

26. Dönem Yönetim Kurulu görev dağılımımız,

Ahmet ERTÜRK

TMMOB Yüksek Onur Kurulu Adayımız

Tamer SARP

Oda Kurullarına seçilen tüm meslektaşlarımızı kutluyor, görevlerinde başarılar diliyoruz.

26.Dönem Yönetim Kurulu

Haber

04/Mart/2022 Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hakkında Basın ve Kamuoyu Duyurusu

BASINA, KAMUOYUNA

T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NA DUYURUMUZDUR!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, ilk kez Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde İçmimarlık mesleğine yer verilmesi, son derece önemli bir gelişmedir. Ancak yayımlanan yönetmelik bir an önce bilimsel ve hukuksal normlara uygun hale getirilmelidir.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün 28.12.2021 tarihli yazısı ile kurumlara iletilen ‘’Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı’’ konulu yazı ile Yönetmeliğin 57. Maddesinin ikinci fıkrasına “Kullanıcılara teknik gereksinimlerle uyumlu estetik iç mekân tasarımı sunmak amacıyla; havaalanlarının terminal, idari ve yolcu binaları, 300 ve üzeri yatak kapasitesine sahip hastaneler, yapı inşaat alanı 30 bin m2’den fazla olan; kamu hizmet binaları, alışveriş merkezleri ve 5 yıldızlı oteller için içmimarlarca hazırlanıp imzalanan İçmimari projesi de eklenir.” Şeklinde (c) bendi eklenmesine ilişkin kurumlardan görüş istenmesi üzerine TMMOB İçmimarlar Odası tarafından sunulan görüşlere 6235 sayılı TMMOB Kanununa, mesleğimiz lehine sonuçlanan Danıştay kararlarının aksine mimar meslek mensuplarına da İç mekân düzenlemesi yetkisi sağlaması bilimsel ve hukuksal parametrelerden uzak ve kabul edilemez bir yaklaşımdır.

Yönetmelik fen ve sanat kuralları ile örtüşmemektedir!

Sanat, teknik ve ekonomi açısından ileri düzey araştırma, uzmanlık ve tasarım yaklaşımı gerektiren 5.grup yapıların iç mekân tasarımlarını ele alan konu hakkında; yetkin ve yeterli eğitim almamış Mimarlık mesleği mensuplarının icra etmesine imkân sağlamanın oluşturacağı riskler düşünülmemiştir.

Söz konusu yönetmelik Anayasamızın 135. maddesine aykırıdır!

Anayasamızın 135. maddesine istinaden farklı ihtisas kollarına uygun meslek odaları kurulmuştur. İçmimarlık ihtisas kolu meslek alanında ve SMM yönetmeliğinde hak ve yetkisine dâhil olarak görülen İç mekân düzenleme projelerinin, mimarlık meslek ihtisasına dâhil edilmesi Anayasamızın 135. maddesine aykırıdır.

6235 sayılı TMMOB kanununa aykırıdır!

6235 Sayılı TMMOB Kanunu gereğince Birlik Yönetim Kurulunun oluşumu 6. maddesinde Birlik Yönetim Kurulunun Görevleri düzenlemiş; 19. maddesinde de odaların bu yasanın 2. maddesinde belirtilen amaç için Birlik Genel Kurulunca kararlaştırılan işlerden yalnız odalarını ilgilendiren kısımlar ile görevli oldukları, odaların ve organların kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamayacakları belirtilmiştir.

Mimarlar Odası Yönetmeliğinde yer alan İç mekân düzenlemesinin TMMOB’nin 12 Mart 2005 tarihli 214 numaralı kararı gereğince, İçmimarlık meslek alanında olduğu kararı alınmış Mimarlar Odası SMM yönetmeliğinden çıkartılmıştır.

Yapılan düzenleme Danıştay kararlarına aykırıdır!

TMMOB İçmimarlar Odası SMM yönetmeliğinde ve ilgili Danıştay kararında belirtilen, “mimari iç mekân düzenleme ve donanımı tasarımı hizmetlerinin” Mimarlar Odası hizmet alanından çıkartılmasını onaylayan, Esas No: 2005/5827 - Karar No: 2007/2060 Danıştay kararı ortadadır. Danıştay Esas No:2007/1138 no’lu karar ile TMMOB Mimarlar Odası’nın Mimari İç Mekân Düzenlemesi ve Donanımı Tasarımı Hizmetleri Şartnamesi ve Ücret Tarifesi düzenleyemeyeceğine karar vermiştir. Ayrıca Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun (İDDK) Esas No: 2007/2075 Karar No: 2012/1201 ve Esas No:2013/1504 – Karar No:2014/3944 kararları ile onanmıştır.

1986 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin detayı olan Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesinin 10.5. maddesine aykırıdır!

Çok önemli sanat yapıları ile dördüncü sınıfta belirtilen yapıların sanat ve araştırma yönünden çok önemli olanlarının mimarlık hizmetleri. İçmimari ve dekorasyon hizmetleri de bu sınıfta mütalaa edilir. Ancak ücret, dekorasyon yaklaşık maliyetine göre 5. sınıftan hesaplanan miktarın % 50 fazlası ile ödenir.

Bu ücretin hesaplanmasındaki yaklaşık maliyet, mümkünse 3. maddeye göre, değilse usulüne göre bulunur. Bu hizmetler; iç hacimlerin dekorasyonu, döşeme ve möbleler, ışıklandırma, sergileme, tören ve bayram dekorasyonları, reklam tesisleri, kara, deniz ve hava taşıt araçlarının döşenmesi ve benzerleridir. “İç mekân düzenlemeleri” TMMOB İçmimarlar Odası Serbest İçmimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği gereği İçmimarlık meslek alanındadır.

TMMOB İçmimarlar Odasının kuruluşuna zemin hazırlayan 1976 yılında Mimarlar Odası tarafından hazırlanan ihtisas ayrım raporuna aykırıdır!

1976 yılında TMMOB İçmimarlar Odasının kuruluşuna esas teşkil eden Mimarlar Odası Araştırma ve Geliştirme Örgütü’nce hazırlanan İhtisas ayrım raporu ile temel gerekçe olarak, “Mimar yeteneklerini paylaşmaya hazırlamalıdır kendini.” Bazı çevreler mimarın yetenek ve yetki alanını çizerken çoğu kez, kapı kolundan başlayıp sırasıyla ev, şehir, ülke, bölge, kıta gibi gittikçe büyüyen ve neredeyse “Mikro kozmostan makro kozmosa kadar tüm alanlar bizimdir” demeye gelebilecek bir çevre varsaymaktadırlar. Oysa ki; bu genişliği genelde algılamak ve kavramak (yani Manevi İdrak) ile eylem yetkisine sahip olmak çok farklı şeylerdir. Şüphesiz ki; bir ayrıntı ile uğraşırken bütünü kaybetmemek gerekir.

Aksi halde kişi, kısır bir çevre içine sıkışmış, dar görüş ve us’ a sahip, körleşmiş bir otomat duruma düşecektir ve çağının, toplumunun ve görevinin çeşitli yönleri ile olan bağını kuramayacaktır. Böyle bir tip yaratmanın sakıncalarının yanı sıra, yukarıda adı geçen benci tutumlu kişilerin de çağ gerçeklerinden uzak oldukları kesinlikle ortadadır. Bu olayı, küçük ölçekte de olsa bir meslek emperyalizmi şeklinde tanımlayabiliriz. “Bir devletin sınırlarını genişletme politikası” sözlük anlamına gelen emperyalizm, devlet ölçeğinden bireyler ölçeğine kadar geçirdiği aşama içerisinde yer alan; zümre, sınıf veya meslek topluluğu aşamasında da sömürü anlamına gelir.

Oysa ki; yayın organları yoluyla, senelerdir sömürü politikasına karşı çıkan Mimarlar Odası’nın ilerici tutumu, henüz bünyesine mensup olan bazı kişi veya çıkarcı çevrelerce benimsenmemiştir.” diyerek, Mimarlar Odasında görev yapacak kadroların bunların karşısında yer alması gerektiği vurgulanmıştır.

İçmimari projeler yapı kullanma izin belgesi alınmadan önce değil ruhsat aşamasında ilgili idareye sunulmalıdır!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yaptığı hukuka ve bilime aykırı bu değişiklik ile Türk Standartları Enstitüsünün erişilebilirlik ile ilgili yayımladığı TS - 9111 Özürlüler ve Hareket Kısıtlılığı Bulunan Kişiler için Binalarda Ulaşılabilirlik Gerekleri Yönetmeliğinde geçen ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde aranan iç mekân tasarımında uygulanması zorunlu kılınan normlar ile uyuşmamaktadır.  Tekrar hatırlatma gereği duyarız ki; iç mekân tasarım hizmetleri; TMMOB ve Danıştay kararları gereği İçmimarlık meslek disiplinin alanı içeresindedir. İç mekân düzenlemesinin ruhsat değil de yapı kullanma aşamasında talep edilmesi Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde ki ruhsat şartlarında yer alan mimari projenin TS - 9111 engelli erişim normlarına ve yangın yönetmeliğine uygun hazırlanma prensiplerine aykırılık içermektedir ve ciddi sorunlar oluşturacağı kaçınılmazdır. İçmimari projeler ruhsat aşamasında bilim ve hukuk ilkeleri gereği ilgili idareye sunulmalıdır.

Yayımlanan Yönetmelik ile Mimarlık Mesleği, İçmimarlık meslek alanının ve İçmimar meslektaşlarımızın sömürülmesine neden olacaktır!

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün meslek oligarşilerinin baskısı sonucu verdiği bu yanlış kararın “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğini” içinden çıkılmaz bir hale getirdiği çok açıktır.

Bilime, hukuka ve meslek haklarına aykırı bu düzenlemenin bir an önce geri çekilmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla,

25. Dönem Yönetim Kurulu

25/Şubat/2022 TMMOB İçmimarlar Odası 26. Olağan Genel Kurul ve Seçimleri

TMMOB İçmimarlar Odası 26. Olağan Genel Kurulu, 12 Mart 2022 Cumartesi günü saat 10.00’da Selanik Caddesi No: 17 / 11 Kızılay-Çankaya / ANKARA adresinde aşağıda yer alan gündemle toplanacak olup, Seçimler ise yine aynı adreste 13 Mart 2022 Pazar günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında yapılacaktır.

12 Mart 2022 Cumartesi günü çoğunluk sağlanamadığı takdirde 26. Olağan Genel Kurulumuz çoğunluk aranmaksızın aynı gündem ile 19 Mart 2022 Cumartesi günü saat 09.00’da TMMOB MMO Eğitim ve Kültür Merkezi – Selanik Caddesi: No:76 Kızılay Çankaya/Ankara” adresinde yapılacak olup, Seçimler ise 20 Mart 2022 Pazar günü TMMOB MMO Eğitim ve Kültür Merkezi – Selanik Caddesi: No:76 Kızılay Çankaya/Ankara” adresinde 09.00 – 17.00 saatleri arasında yapılacaktır.

Gündem

1. GÜN – CUMARTESİ

1.       Açılış, Başkanlık Divanı Seçimi, Saygı Duruşu, İstiklal Marşı

2.       Gündemin Onaylanması